Осигурете си балансирано здраве на половата система с лечебните свойства на природата

flowers and leaves near mortar and pestle

Заболяванията на половата система могат да бъдат облекчени с помощта на лечебни растения, които са широко използвани в народната медицина. Тези растения се отличават с противовъзпалителни, успокояващи и подобряващи кръвообращението свойства.

Има и определени растения, които се използват за специфични проблеми, свързани с половата система, като прекомерно сексуално възбуждане, нарушения в менструалния цикъл, стерилитет, недостатъчна продукция на мляко при кърмачки, затруднено рвотно при бременни и други. Ефектът на някои от тези растения е бил потвърден от фармакологията и клиничните изпитвания, например върху тонуса на матката и при лечението на кръвотеченията. Въпреки това, действието на повечето растения, използвани в народната медицина, продължава да бъде предмет на изследвания.

Регулирането на менструалния цикъл, включително нередовната, обилната и болезнена менструация, е най-честата област, в която се използват растения за половата система. Също така, някои лечебни растения с хормонални свойства могат да бъдат полезни при сексуална слабост и импотентност.

Подобряването на лактацията при кърмачките също може да бъде подпомогнато от определени растения, които могат както да увеличат, така и да намалят производството на мляко.

Много от тези билки се използват като съставки в лекарства и хранителни добавки във формата на стандартизирани екстракти и често се използват в терапията на тези състояния.

За обилна менструация се препоръчват често използвани растения като кисел трън, коприва, овчарска торбичка, водно пиперче, бяла мъртва коприва, шапиче, благия, кървавиче, калина и други.

За болезнена менструация се препоръчват растения като лайка, пелин, хмел, маточина, днлянка, лазаркиня, шапиче и други.

При нередовна менструация се използват билки като бяла мъртва коприва, зърнастец, пелин, овчарска торбичка, лайка, градински чай, магданоз, седефче, кезен, ветрогон и други.

За предизвикване на менструация могат да се използват растения като лоза, седефче, магданоз и други.

При бяло течение при жени се препоръчват билки като бял оман, лайка, дъб, орех, кървавиче, пресечка, бял равнец, маточина, жиловлек, обикновена блатия, градински чай, орлови нокти и други.

За полова слабост се препоръчват растения като жен-шен, къдрава салата, съсънка, зърнастец.

За полова свръхвъзбуда се използват растения като върба, дилянка, маточина и други.

За увеличаване на млечната секреция при кърмачки се използват растения като жаблек, резене, анасон, босилек, коприва, ким, маточина, върбичка и други.

Също така, някои растения като жълта водна лилия имат противозачатъчно действие. Съществуват и растения с естрогенно действие (подобно на женските полови хормони), като зайча сянка, круша и други, които се използват за други цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *