Открийте безценното действие на полския хвощ при хронични проблеми като пясък и камъни в бъбреците

green plant on gray soil

Полският хвощ (научно наименование: Equisetum arvense) е многогодишно тревисто растение от семейство Хвощови. То разполага с дълго разклонено коренище и два вида надземни стъбла: пролетно и лятно. Пролетното стъбло е неразклонено, кафяво, безхлорофилно и завършва със спороносно класче, съставено от щитовидни спорофили, на които се развиват спорангиите. След разсейване на спорите, пролетното стъбло отмира, а от коренището се развива лятното стъбло, което е зелено, начленено и силно разклонено, достигайки височина от 40—50 см. Разклоненията на лятното стъбло също са начленени и разположени в прешлени. Листата са силно редуцирани и сраснали по 6-12 влагалищни тръбици, разположени във възлите. Полският хвощ предпочита влажни места, насипи, ливади и ниви, растейки като плевел в цялата страна, високо надморска височина докъм 1500 метра.

Действие и приложение: Хвощът притежава редица ценни свойства, включително диуретично, кръвоспиращо, защитно, противовъзпалително и реминерализиращо действие. Това тревисто растение намира най-широко приложение при хронични бъбречни заболявания, особено при проблеми с пясък и камъни в бъбреците. Също така се използва при отоци от различно произход, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, чернодробни проблеми, катар на стомаха, чревни инфекции с кървава диария, главоболие, ишиас, ревматизъм, рани, екземи и други. Полският хвощ се счита за средство, което засилва защитните сили на организма. Важно е да се отбележи, че поради своето дразнещо действие, тревата не трябва да се използва при бъбречни възпаления, особено в острите им стадии.

Начин на употреба: Хвощът се използва като чай, като се прави запарка от 4 чаени лъжички билка, която се смесва с 1/2 литър вряща вода. Запарката се пие на глътки за два дни. Също така, тя може да се прилага външно като гаргара, компреси и измивания, като се приготвя извлек от 1 супена лъжица билка, накисната за 30 минути в 250 см3 вода.

Химичен състав: Полският хвощ съдържа стероидния сапонин еквисетепин; флавонови и флавонолови гликозиди, които са производни на кверцетин, кемпферол, изорамнетин, лутеолин и апигенин; около 6-10% силикати, като по-голямата част от тях са разтворими във вода. Други открити съставки включват алкалоиди, производни на пиридин като никотин и палустрин, както и фенолни киселини.

Дрога: Използва се лятното зелено стъбло (Herba Equiseti), което се отрязва на около 20 см от върха. Важно е да не се бъркат с други видове хвощ, които са разпространени в нашите земи, някои от които са отровни! Често полският хвощ се смесва с блатния хвощ (Equisetum palustre L.), който не образува два вида стъбла, а спороносните класчета се развиват на върха на зелени разклонени стъбла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *